Nie-sernik z kaszy jaglanej z galaretką z mango

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

Spód:

  • orzechy ziemne lub inne - 2 szklanki
  • daktyle - ½ szklanki (namoczone w ciepłej wodzie na 15 minut jeśli bardzo suche)
  • woda - 1-2 łyżki (jeśli potrzeba)
  • sól - szczypta

Nadzienie:

  • kasza jaglana - ½ szklanki
  • mleko kokosowe - 3 szklanki
  • cukier brązowy lub kokosowy - ¼ szklanki
  • sok wyciśnięty z całej cytryny lub limonki - 1 sztuka
  • skórka otarta z cytryny lub limonki - 2 sztuki
  • szczypta soli

Galaretka:

  • Mus z mango - 2 szklanki
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Woda, wrząca - 1/3 szklanki
  • Dowolne owoce do dekoracji

Pyszny i piękny „sernik” bez sera. Prosty w przygotowaniu. Dobry również z gotową galaretką. W opisie nie został uwzględniony czas potrzebny na poszczególne etapy chłodzenia ciasta.

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną sparzyć wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzić na sitku.
  2. Do szerokiego garnuszka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, wlać mleko i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy kasza się gotuje, zmiksować orzechy ziemne i ew. szczyptę soli na drobną kaszkę, dodać odsączone daktyle. Wszystko zmiksować na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód i trochę brzegi tortownicy masą daktylowo-orzechową i odstawić do lodówki aby trochę stężała. Wygodnie jest użyć silikonowej szpatułki.
  5. Kiedy kasza jaglana jest już bardzo miękka i wchłonie prawie całe mleko, zestawić z ognia, dodać sok i skórkę cytrynową. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładki budyń. Budyń wylać na spód daktylowo-orzechowy.  Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  6. Rozpuścić żelatynę we wrzątku, wymieszać z musem z mango. Wylać na zimny spód jaglany. Odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować według uznania.

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm, lub dwie mniejsze 18 cm. Ciasto na zdjęciu udekorowane jest truskawkami, płatkami róży jadalnej i własnej roboty krokantem (migdały w glazurze z cukru i masła, posiekane).

Oceń ten przepis