Nie-sernik z kaszy jaglanej z galaretką z mango
- 12 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
Spód:
- orzechy ziemne lub inne - 2 szklanki
- daktyle - ½ szklanki (namoczone w ciepłej wodzie na 15 minut jeśli bardzo suche)
- woda - 1-2 łyżki (jeśli potrzeba)
- sól - szczypta
Nadzienie:
- kasza jaglana - ½ szklanki
- mleko kokosowe - 3 szklanki
- cukier brązowy lub kokosowy - ¼ szklanki
- sok wyciśnięty z całej cytryny lub limonki - 1 sztuka
- skórka otarta z cytryny lub limonki - 2 sztuki
- szczypta soli
Galaretka:
- Mus z mango - 2 szklanki
- Żelatyna - 3 łyżeczki
- Woda, wrząca - 1/3 szklanki
- Dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną sparzyć wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzić na sitku.
- Do szerokiego garnuszka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, wlać mleko i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy kasza się gotuje, zmiksować orzechy ziemne i ew. szczyptę soli na drobną kaszkę, dodać odsączone daktyle. Wszystko zmiksować na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód i trochę brzegi tortownicy masą daktylowo-orzechową i odstawić do lodówki aby trochę stężała. Wygodnie jest użyć silikonowej szpatułki.
- Kiedy kasza jaglana jest już bardzo miękka i wchłonie prawie całe mleko, zestawić z ognia, dodać sok i skórkę cytrynową. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładki budyń. Budyń wylać na spód daktylowo-orzechowy. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Rozpuścić żelatynę we wrzątku, wymieszać z musem z mango. Wylać na zimny spód jaglany. Odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować według uznania.
Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm, lub dwie mniejsze 18 cm. Ciasto na zdjęciu udekorowane jest truskawkami, płatkami róży jadalnej i własnej roboty krokantem (migdały w glazurze z cukru i masła, posiekane).