Sernik z brzoskwiniami

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka bezglutenowa - 3 szklanki (u mnie 1 ryżowej, 1 kukurydzianej, 0,5 ziemniaczanej i 0,5 jaglanej)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko - 5 sztuk
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 2 łyżeczki
  • Cukier - 3 łyżeczki

Masa serowa:

  • Ser we wiaderku - 1 kg
  • Jajko kurze - 3 sztuki
  • Masło - 100 g
  • Budyń waniliowy, bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Cukier waniliowy, bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Cukier - 1/3 szklanki

Beza:

  • Białko - 5 sztuk (pozostałych po przygotowaniu ciasta)
  • Mąka ziemniaczana, bezglutenowa - 1 łyżka
  • Cukier - 1 szklanka

Dodatkowo:

  • Brzoskwinie, świeże - 4-5 sztuk (lub opcjonalnie innego owocu - malin czy borówek)

Przygotowanie

Najpierw zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i zagniatamy ręką kruche ciasto. Ja dla ułatwienia wyciągam wcześniej masło z lodówki, aby było miękkie. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z tej porcji wyjdzie dość wysoki placek w okrągłej tortownicy i nieco niższy w blaszce prostokątnej. Jak wolicie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 st. C z funkcją termoobiegu. Wystarczy, że będzie lekko podpieczone.

W tym czasie zabieramy się za masę serową. Masło musi być roztopione. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i wlewamy roztopione masło. Całość miksujemy – tak długo aż masa będzie gładka i jednolita. Fajnie jakby cukier się rozpuścił.

Teraz ubijamy białka na sztywną pianę – tak aby po obróceniu miski masa nie wypływała. Dodajemy wtedy cukier i miksujemy aż do rozpuszczenia. Wtedy na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną – można ją przesitować.

W międzyczasie lub przed przygotowaniem placka myjemy i kroimy brzoskwinie.

Gdy spód będzie już podpieczony wyciągamy go z piekarnika i wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy przygotowane owoce. Następnie pianę z białek. Z pozostałej części ciasta urywamy małe kawałki i rzucamy na ciasto. Tak przygotowany placek wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę w tych samych warunkach co spód.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis