Sernik po lwowsku na kruchym spodzie
- 1 porcja
- 2 godziny 10 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Na masę serową:
- Twaróg sernikowy - 700 g
- Ser mascarpone - 250 g
- Cukier - 1 szklanka
- Jajko - 5 szt.
- Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
- Cukier wanilinowy - 1 op.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 ml
- Aromat cytrynowy - odrobina
Na spód:
- Biszkopty bezglutenowe (Delisana) - 220g (2 op.)
- Masło - 125 g
- Śmietanka - 2 łyżki
- Mąka bezglutenowa (dowolna) - 1 łyżka
Przygotowanie
Biszkopty drobno pokruszyć i dobrze wymieszać z roztopionym masłem, dodając 2 łyżki śmietanki i łyżkę dowolnej mąki bezglutenowej. Powstałą masę wyłożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, lub tortownicy, równomiernie ugniatając.
Masa serowa: oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, dodając na końcu połowę cukru.
Lekko ubić mikserem śmietanę, dodając następnie żółtka, resztę cukru, twaróg sernikowy, mascarpone, cukier wanilinowy, skrobię ziemniaczaną, zapach
Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek i cukru.
Wylać do formy ze spodem z biszkoptów i masła.
Pieczenie: włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. i piec przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec 100 min. Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia przez ok. 1 godz.