Sernik po lwowsku na kruchym spodzie

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 1 porcja
  • 2 godziny 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Na masę serową:

  • Twaróg sernikowy - 700 g
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jajko - 5 szt.
  • Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
  • Cukier wanilinowy - 1 op.
  • Śmietanka kremowa 30% - 200 ml
  • Aromat cytrynowy - odrobina

Na spód:

  • Biszkopty bezglutenowe (Delisana) - 220g (2 op.)
  • Masło - 125 g
  • Śmietanka - 2 łyżki
  • Mąka bezglutenowa (dowolna) - 1 łyżka

Porcja na tortownicę o średnicy 25 cm, lub foremkę o podobnej powierzchni.

Uwaga – sernik bardzo wyrasta, więc foremka powinna mieć wysokie boki. Można również pozostawić nadmiar papieru i usztywnić go patyczkami ponad boki foremki

Przygotowanie

Biszkopty drobno pokruszyć i dobrze wymieszać z roztopionym masłem, dodając 2 łyżki śmietanki i łyżkę dowolnej mąki bezglutenowej. Powstałą masę wyłożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, lub tortownicy, równomiernie ugniatając.

Masa serowa: oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, dodając na końcu połowę cukru.

Lekko ubić mikserem śmietanę, dodając następnie żółtka, resztę cukru, twaróg sernikowy, mascarpone, cukier wanilinowy, skrobię ziemniaczaną, zapach

Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek i cukru.

Wylać do formy ze spodem z biszkoptów i masła.

Pieczenie: włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. i piec przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec 100 min. Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia przez ok. 1 godz.

Oceń ten przepis