Sernik na zimno z serków homogenizowanych bez laktozy

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 8 porcji
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Masa:

  • Serek waniliowy Mlekovita bez laktozy - 4 opakowania
  • Masło bez laktozy np. Mlekovita - 1 opakowanie
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Jajka - 4 sztuki
  • Galaretka (np. truskawkowa Winiary) - 1 opakowanie
  • Żelatyna np. Winiary - 1 opakowanie
  • Woda (do żelatyny) - 1,5 szklanki

Dodatkowo:

  • Owoce sezonowe do galaretki - maliny, jagody, itp.

Na upalne lato serwuję przepyszny serniczek na zimno, który ucieszy brzuszek nie tylko bezglutenowy, ale również taki, który także nie toleruje laktozy 🙂 . Może służyć jako zwykłe ciasto a nawet jako torcik na specjalne okazje !

Przygotowanie

1. W garnku żelatynę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej przegotowanej wody i wystudzić. NIE GOTOWAĆ!!!

2. W drugim garnku przygotować galaretkę i wystudzić.

3. W misce ubić mikserem całe jajka z cukrem.

4. Następnie do miski dodawać stopniowo po kawałku masło, cały czas ubijając mikserem.

5. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać serki homogenizowane. UWAGA! Jeśli zaczyna masa wychlapywać z miski należy zmniejszyć obroty miksera.

6. Dodać wystudzoną żelatynę do naszej masy i wymieszać łyżką. Gotową masę wlać do tortownicy.

7. Naszą przygotowaną masę udekorować owocami według uznania.

8. Kiedy masa stężeje, wylać na owoce zimną galaretkę i ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO !

Oceń ten przepis