Sernik na zimno z musem owocowym
- 6 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Sernik
- Ser na sernik - 800 g
- Śmietana kremówka - 300 ml
- Cukier puder -1 łyżka
- Żelatyna - 3 łyżeczki
Mus owocowy:
- Mix mrożonych owoców - 600 g
- Żelatyna - 2 łyżeczki
Dodatki:
- Porzeczka
- Jeżyny
- Mięta
Przygotowanie
W 1/3 szklanki wrzątku rozpuść żelatynę. Odstaw do wystygnięcia.
Mus owocowy
W 1/4 szklanki wrzątku rozpuść żelatynę. Przelej do garnka. Dodaj mrożone owoce. Gotuj ok 10 min. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru lub innego słodzidła. Całość zblenduj na gładką masę. Odstaw do wystudzenia.
Sernik
Ser wymieszaj z zimną rozpuszczoną żelatyną. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do sera i wymieszaj delikatnie.
Do szklanek nałóż porcję sernika na to wystudzony mus owocowy. Dodaj owoce i miętę. Schłódz w lodówce ok 6 godzin a najlepiej przez noc.