Sernik korzenny
- 12 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Kruche ciasto
- Mąka Schar Mix C - 2 szklanki
- Masło (temp. pokojowa) - 200g
- Cukier - 2/3 szklanki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 i 1/2 łyżeczki
- Kakao - 1 łyżka
- Przyprawa piernikowa (Magros) - 2 łyżki
- Jajko - 2 szt.
- Szczypta soli
Masa serowa
- Zmielony twaróg sernikowy- 1 kg
- Mąka ziemniaczana - 60g
- Cukier - 200g
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Śmietanka 30% - 200ml
- Budyń waniliowy bezglutenowy - 1szt.
- Jajko - 3 szt.
Dodatkowo
- Brzoskwinie
- Cukier puder (do posypania)
Przygotowanie
Ciasto kruche:
1. Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę piernikową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki suche wymieszać. Dodać masło, jajka i połączyć składniki w miękkie, jednolite ciasto. Uformować kule i podzielić na 2 części (małą i dużą).
2. Małą kulkę włożyć do zamrażarki, natomiast dużą wylepić spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ułożone ciasto w formie nakłuć widelcem.
Masa serowa:
3. Do drugiej miski włożyć połowę sera, całą mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Miksować na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dodać resztę sera, cukier waniliowy, jajka, budyń, śmietankę i miksować do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wylać na spód blachy i wyłożyć na wierzch odcedzone, osuszone ściereczką lub ręcznikiem, pokrojone brzoskwinie.
5. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożoną część ciasta.
6. Ciasto piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 60 min.
7. Ciasto można udekorować cukrem pudrem.