Sernik korzenny

Oceń przepis

Średnia ocena: 2.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Kruche ciasto

  • Mąka Schar Mix C - 2 szklanki
  • Masło (temp. pokojowa) - 200g
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Kakao - 1 łyżka
  • Przyprawa piernikowa (Magros) - 2 łyżki
  • Jajko - 2 szt.
  • Szczypta soli

Masa serowa

  • Zmielony twaróg sernikowy- 1 kg
  • Mąka ziemniaczana - 60g
  • Cukier - 200g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Budyń waniliowy bezglutenowy - 1szt.
  • Jajko - 3 szt.

Dodatkowo

  • Brzoskwinie
  • Cukier puder (do posypania)

A co gdyby zrobić świąteczną wersję sernika z brzoskwinią? Wybór prosty. Dodać szczyptę korzennej magii, a ciasto od razu zmieni się na wersję bożonarodzeniową. A aromat i smak – boski. U mnie już dziś mówią, że czuć atmosferę świąt dzięki temu wypiekowi.

Przygotowanie

Ciasto kruche:

1. Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę piernikową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki suche wymieszać. Dodać masło, jajka i połączyć składniki w miękkie, jednolite ciasto. Uformować kule i podzielić na 2 części (małą i dużą).

2. Małą kulkę włożyć do zamrażarki, natomiast dużą wylepić spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ułożone ciasto w formie nakłuć widelcem.

Masa serowa: 

3. Do drugiej miski włożyć połowę sera, całą mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Miksować na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dodać resztę sera, cukier waniliowy, jajka, budyń, śmietankę i miksować do uzyskania jednolitej masy.

4. Masę wylać na spód blachy i wyłożyć na wierzch odcedzone, osuszone ściereczką lub ręcznikiem, pokrojone brzoskwinie.

5. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożoną część ciasta.

6. Ciasto piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 60 min.

7. Ciasto można udekorować cukrem pudrem.

Oceń ten przepis