Sernik dyniowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 20 porcji
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ciastka Oreo Schar - 320 g
  • Masło - 70 g
  • Dynia (pieczona) - 350 g
  • Twaróg w wiaderku (Piątnica) - 1 kg
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Skórka z pomarańczy - drobno starta z 1 pomarańczy
  • Cukier lub ksylitol - 150 g
  • Cukier wanilinowy bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
  • Budyń wanilinowy z Amylon - 1 opakowanie
  • Jajko - 3 sztuki

Polewa:

  • Biała czekolada bezglutenowa ja użyłam z Torras - 100 g
  • Jogurt - 5-6 łyżek

Przygotowanie

Dynię wydrążyć, pokroić na małe kawałki, piec w 180°C ok. 35 min aż będzie mięciutka. Upieczoną dynię w ilości podanej w składnikach dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.

Dodać cukier lub ksylitol, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.

Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm.

Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika w kąpieli wodnej nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Ja zawsze wyłączam piekarnik i zostawiam na 15 min po upieczeniu. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.

Oceń ten przepis