Sernik dyniowy na kakaowym spodzie

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 20 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Spód

  • Masło - 130 g
  • Cukier - 160 g
  • Woda - 4 łyżki
  • Jajo - 2 sztuki
  • Skrobia kukurydziana/Skrobia pszenna bezglutenowa - 140 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 70 g
  • Kakao bezglutenowe - 2 i 1/2 łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka

Masa serowa

  • Ser do sernika - 1 kg
  • Cukier - 280 g
  • Skrobia kukurydziana - 6 łyżek
  • Dynia, puree - 560 (800 g surowej dyni ugotuj na parze 10 minut, zmiksuj na puree)
  • Jajo - 4 sztuki
  • Śmietana kremówka - 80 ml
  • Cynamon, mielony - 2 i 1/2 łyżeczki
  • Imbir, mielony - 1 i 1/3 łyżeczki
  • Goździki, mielone - 1 szczypta
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 1/2 łyżeczki

Do dekoracji

  • Śmietana kremówka (ubita)

Przygotowanie

Spód:
Masło z cukrem i wodą rozpuść, potem ostudź.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i jajka, dokładnie wymieszaj.

Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do lodówki.

Masa serowa:
W misce umieść ser, cukier, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz gładki krem.

Dodaj puree dyniowe, wymieszaj.

Dodaj jajka, śmietanę, cynamon, imbir, goździki i ponownie wymieszaj.

Wylej masę na kakaowy spód.

Piecz sernik w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Oceń ten przepis