Sernik dyniowy na kakaowym spodzie
- 20 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
Spód
- Masło - 130 g
- Cukier - 160 g
- Woda - 4 łyżki
- Jajo - 2 sztuki
- Skrobia kukurydziana/Skrobia pszenna bezglutenowa - 140 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 70 g
- Kakao bezglutenowe - 2 i 1/2 łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
Masa serowa
- Ser do sernika - 1 kg
- Cukier - 280 g
- Skrobia kukurydziana - 6 łyżek
- Dynia, puree - 560 (800 g surowej dyni ugotuj na parze 10 minut, zmiksuj na puree)
- Jajo - 4 sztuki
- Śmietana kremówka - 80 ml
- Cynamon, mielony - 2 i 1/2 łyżeczki
- Imbir, mielony - 1 i 1/3 łyżeczki
- Goździki, mielone - 1 szczypta
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 1/2 łyżeczki
Do dekoracji
- Śmietana kremówka (ubita)
Przygotowanie
Spód:
Masło z cukrem i wodą rozpuść, potem ostudź.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i jajka, dokładnie wymieszaj.
Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do lodówki.
Masa serowa:
W misce umieść ser, cukier, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz gładki krem.
Dodaj puree dyniowe, wymieszaj.
Dodaj jajka, śmietanę, cynamon, imbir, goździki i ponownie wymieszaj.
Wylej masę na kakaowy spód.
Piecz sernik w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Odstaw do ostygnięcia.