Sernik dyniowy na cynamonowym spodzie

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Łatwe

Składniki:

Spód

  • Ciastka maślane bezglutenowe - 280 g
  • Masło - 120 g
  • Cukier cynamonowy bezglutenowy lub sam cynamon - 2 łyżeczki
  • Kakao bezglutenowe - 2 łyżki

Masa

  • Twaróg sernikowy - 1 kg
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Jajko - 4 szt.
  • Cukier cynamonowy bez glutenu - 1 łyżka
  • Skórka - z 1 pomarańczy
  • Sok z pomarańczy - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana bezglutenowa - 2,5 łyżki
  • Cukier - 150 g
  • Dynia (puree) - 600 g
  • Budyń śmietankowy bez glutenu - 1 szt.

Nie ma nic lepszego na jesienny dzień niż kubek herbaty i porcja sernika dyniowego. Kremowy, delikatny, a przy tym przyjemnie cynamonowy. Do dekoracji użyłam świeżej miechunki.

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Przygotowanie

Puree z dyni:

  • Przekroić dynię, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Piec w 180 stopniach aż zmięknie (ok. 30 minut).
  • Z ostudzonej dyni usunąć skórkę, zblendować na gładką masę.

Spód:

  • Ciastka zmielić w blenderze.
  • Do ciastek dodać cynamon/cukier cynamonowy i rozpuszczone masło.
  • Powstałą masą wylepić dno i boki tortownicy.

Masa:

  • Zmiksować twaróg z mascarpone i jajkami, następnie dodać resztę składników i ponownie wszystko dokładnie zmiksować.
  • Wylać na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min.
  • Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Oceń ten przepis