Sernik dyniowy na cynamonowym spodzie
- 12 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
Spód
- Ciastka maślane bezglutenowe - 280 g
- Masło - 120 g
- Cukier cynamonowy bezglutenowy lub sam cynamon - 2 łyżeczki
- Kakao bezglutenowe - 2 łyżki
Masa
- Twaróg sernikowy - 1 kg
- Serek mascarpone - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier cynamonowy bez glutenu - 1 łyżka
- Skórka - z 1 pomarańczy
- Sok z pomarańczy - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana bezglutenowa - 2,5 łyżki
- Cukier - 150 g
- Dynia (puree) - 600 g
- Budyń śmietankowy bez glutenu - 1 szt.
Przygotowanie
Puree z dyni:
- Przekroić dynię, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Piec w 180 stopniach aż zmięknie (ok. 30 minut).
- Z ostudzonej dyni usunąć skórkę, zblendować na gładką masę.
Spód:
- Ciastka zmielić w blenderze.
- Do ciastek dodać cynamon/cukier cynamonowy i rozpuszczone masło.
- Powstałą masą wylepić dno i boki tortownicy.
Masa:
- Zmiksować twaróg z mascarpone i jajkami, następnie dodać resztę składników i ponownie wszystko dokładnie zmiksować.
- Wylać na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min.
- Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.