Sernik dyniowy
- 20 porcji
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ciastka Oreo Schar - 320 g
- Masło - 70 g
- Dynia (pieczona) - 350 g
- Twaróg w wiaderku (Piątnica) - 1 kg
- Serek mascarpone - 250 g
- Skórka z pomarańczy - drobno starta z 1 pomarańczy
- Cukier lub ksylitol - 150 g
- Cukier wanilinowy bezglutenowy - 1 opakowanie
- Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
- Budyń wanilinowy z Amylon - 1 opakowanie
- Jajko - 3 sztuki
Polewa:
- Biała czekolada bezglutenowa ja użyłam z Torras - 100 g
- Jogurt - 5-6 łyżek
Przygotowanie
Dynię wydrążyć, pokroić na małe kawałki, piec w 180°C ok. 35 min aż będzie mięciutka. Upieczoną dynię w ilości podanej w składnikach dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.
Dodać cukier lub ksylitol, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm.
Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika w kąpieli wodnej nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Ja zawsze wyłączam piekarnik i zostawiam na 15 min po upieczeniu. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.