Sernik cynamonowy z jabłkami i kruszonką

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 24 porcje
  • 1 godzina 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka bezglutenowa (użyłam gryczanej) - 300 g
  • Masło - 170 g
  • Ksylitol - 100 g
  • Mielony cynamon - 1 łyżeczka
  • Żółtko jajka - 2 szt.

Masa twarogowa:

  • Twaróg sernikowy - 1 kg
  • Ksylitol - 150 g
  • Jajko - 4 szt. (duże)
  • Mąka bezglutenowa (użyłam ryżową) - 3 łyżki
  • Cynamon (mielony) - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki

Masa jabłkowa:

  • Jabłko (obrane i pokrojone w małą kostkę) - 0,5 kg
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
  • Cynamon (mielony) - 1,5 łyżeczki

Jesień w pełni, więc w kuchni królują jabłka ? w każdej postaci!!

Przygotowanie

  1. Połącz razem wszystkie składniki na ciasto tworząc kruszonkę.
  2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia o rozmiarach około 20/30 cm.
  3. Przełóż około ⅔ ciasta i wylep nim dno formy.
  4. Podpiecz spód w 180 stopniach przez 15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj masę twarogową. Zmiksuj razem: twaróg, jajka, cukier, mąkę, jogurt naturalny i cynamon.
  6. Wylej masę na podpieczony spód.
  7. Wcześniej przygotowane jabłka zmieszaj z cynamonem i mąką ziemniaczaną.
  8. Wyłóż jabłka na wierzch ciasta, a na nie wyłóż resztę kruszonki.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.

Oceń ten przepis