Sernik bez sera
- 12 porcji
- 15 minut
- Łatwe
Składniki:
- Jogurt grecki bez laktozy - 500 g
- Jogurt naturalny bez laktozy - 500 g
- Jajka - 7 szt.
- Olej kokosowy - 120 ml
- Budyń waniliowy z cukrem bezglutenowy - 2 szt.
- Cukier - 50 g
- Truskawki mrożone lub świeże - 300 g
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°
Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki poza owocami umieść w misce. Olej kokosowy powinien mieć płynną konsystencję ale nie być ciepły. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem na wolnych obrotach.
Powstała masa będzie dość rzadka, przelej ją do tortownicy.
Na wierzch dodaj owoce. Jeżeli masz mrożone truskawki należy je najpierw rozmrozić.
Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika (opcja góra – dół). Piecz przez 100 min. W tym czasie nie otwieraj piekarnika i nie zmieniaj temperatury. Po upływie 100 min wyłącz piekarnik ale nie otwieraj. Odczekaj 20 min po tym czasie uchyl drzwiczki i poczekaj jeszcze 10 min.
Wyjmij sernik z piekarnika. Kiedy już przestygnie schowaj na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego!