Sernik
- 12 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
SPÓD CIASTA
- 400g mąki ryżowej bezglutenowej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 250g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej bezglutenowej
- 1 łyżka kakao bezglutenowego
MASA
- 500g białego sera bez laktozy
- 100g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 białek
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej bezglutenowej
DODATKOWO
- Tłuszcz do wysmarowania formy
- Cukier puder do posypania sernika
Przygotowanie
Przygotowanie spodu ryżowego:
Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną, cukier, żółtka i olej kokosowy. Składniki posiekać nożem. Następnie zagnieść dokładnie ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, do jednego dodać kakao. Każdą część owinąć folią spożywczą i włożyć na 1godz. do lodówki.
Przygotowanie masy:
Olej kokosowy utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać jajko, stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Na końcu dodać białka ubite na sztywno oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać.
Jasną częścią schłodzonego ciasta wyklepać dno i bok wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy około 25cm. Wylać masę serową i przykryć ją ciemną częścią ciasta. (Rozkruszyć ciasto po masie serowej)
Piec 55minut w temp. 180°C (piekarnik z funkcją: góra – dół)