Serniczki gotowane

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 16 porcji
  • 3 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Spód

  • Mąka bezglutenowa (u mnie po pół kukurydzianej, ryżowej i z tapioki) - 1,5 szklanki
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Margaryna - 1/2 kostki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Jajo - 1 sztuka
  • Żółtko - 1 sztuka
  • Kakao - 1 łyżka

Masa serowa

  • Twaróg z wiaderka - 1 kg
  • Margaryna - 200 g
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Jajo - 3 sztuki
  • Budyń bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Mleko - 1/4 szklanki

Gotowane serniczki możesz przygotować w małych foremkach, aby nie dzielić porcji (takie rozwiązanie sprawdzi się idealnie na przyjęciu dla dzieci) lub w jednej dużej formie 🙂

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.

Możemy wyłożyć ciastem dużą formę lub takie malutkie foremki.

Pieczemy w 180°C, małe ok. 15-20 min, duże ok. 25-30 min.

Przygotowanie masy serowej:

Margarynę ucieramy z cukrem do połączenia, dodajemy po jednym jajku i krótko (!) miksujemy.

Następnie dodajemy ser i jeszcze chwilę mieszamy do połączenia się składników.

Masę serową stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu mieszając.

W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlewamy budyń, szybko mieszamy (polecam rózgę, aby nie zrobiły się grudki) i ściągamy z ognia.

Gotowa masę serową przelewamy do foremek, czekamy aż ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki aby całkiem stężała.

Oceń ten przepis