Serniczki gotowane
- 16 porcji
- 3 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
Spód
- Mąka bezglutenowa (u mnie po pół kukurydzianej, ryżowej i z tapioki) - 1,5 szklanki
- Cukier - 1/3 szklanki
- Margaryna - 1/2 kostki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Jajo - 1 sztuka
- Żółtko - 1 sztuka
- Kakao - 1 łyżka
Masa serowa
- Twaróg z wiaderka - 1 kg
- Margaryna - 200 g
- Cukier - 3/4 szklanki
- Jajo - 3 sztuki
- Budyń bezglutenowy - 1 opakowanie
- Mleko - 1/4 szklanki
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.
Możemy wyłożyć ciastem dużą formę lub takie malutkie foremki.
Pieczemy w 180°C, małe ok. 15-20 min, duże ok. 25-30 min.
Przygotowanie masy serowej:
Margarynę ucieramy z cukrem do połączenia, dodajemy po jednym jajku i krótko (!) miksujemy.
Następnie dodajemy ser i jeszcze chwilę mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu mieszając.
W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlewamy budyń, szybko mieszamy (polecam rózgę, aby nie zrobiły się grudki) i ściągamy z ognia.
Gotowa masę serową przelewamy do foremek, czekamy aż ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki aby całkiem stężała.