Serniczki dyniowe bez pieczenia

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 5 porcji
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ciastka czekoladowe bez glutenu, bez pszenicy, bez jajek - 1 opakowanie (130 g)
  • Masło - 2-3 łyżki (roztopione)
  • Śmietana kremówka 30 lub 36% - 350 ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
  • Serek kremowy np. ricotta - 350 g
  • Puree z dyni - 200- 250 g (300 g obranej dyni piecz 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem; ostudź, zmiksuj blenderem na puree)
  • Cukier trzcinowy - 5 łyżek
  • Przyprawa korzenna do pierników (lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej + 1/3 łyżeczki cynamonu + szczypta zmielonych goździków) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Ciastka czekoladowe pokrusz (możesz zmiksować blenderem), dwie łyżki pokruszonych ciastek pozostaw do dekoracji. Resztę ciastek połącz z trzema łyżkami rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciastka do słoiczków. 

Połącz serek i cukier, dodaj przyprawy i puree z dyni, wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. 150 ml śmietany ubij na sztywną pianę.

Dodaj do masy serowo – dyniowej, wymieszaj. Przełóż masę serowo – dyniową do słoiczków. 200 ml śmietany ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Udekoruj serniczki śmietaną. Chłódź w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem posyp pokruszonymi ciastkami.

Oceń ten przepis