Serniczki dyniowe bez pieczenia
- 5 porcji
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ciastka czekoladowe bez glutenu, bez pszenicy, bez jajek - 1 opakowanie (130 g)
- Masło - 2-3 łyżki (roztopione)
- Śmietana kremówka 30 lub 36% - 350 ml
- Cukier puder - 1 łyżeczka
- Serek kremowy np. ricotta - 350 g
- Puree z dyni - 200- 250 g (300 g obranej dyni piecz 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem; ostudź, zmiksuj blenderem na puree)
- Cukier trzcinowy - 5 łyżek
- Przyprawa korzenna do pierników (lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej + 1/3 łyżeczki cynamonu + szczypta zmielonych goździków) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ciastka czekoladowe pokrusz (możesz zmiksować blenderem), dwie łyżki pokruszonych ciastek pozostaw do dekoracji. Resztę ciastek połącz z trzema łyżkami rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciastka do słoiczków.
Połącz serek i cukier, dodaj przyprawy i puree z dyni, wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. 150 ml śmietany ubij na sztywną pianę.
Dodaj do masy serowo – dyniowej, wymieszaj. Przełóż masę serowo – dyniową do słoiczków. 200 ml śmietany ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Udekoruj serniczki śmietaną. Chłódź w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem posyp pokruszonymi ciastkami.