Sarma świąteczna

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 20 porcji
  • 3 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 ukiszona w całości główka kapusty
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 szklanka ryżu
  • 2-3 cebule
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Papryka mielona słodka i wędzona
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 szklanki bulionu
  • Wędzone żeberka
  • Składniki podaję w przybliżeniu, bo wszystko zależy od wielkości kapusty i upodobań w doprawianiu.

Przygotowanie

Obieramy kapustę z liści – bardzo łatwo z ukiszonej kapusty – tylko głąb trzeba wyciąć. Resztkę kapusty która zostanie po obraniu z liści posiekać jak popadnie.

Siekamy cebulę i wrzucamy do miski z mięsem; dodajemy surowy ryż i wszystkie przyprawy do smaku.

Zawijamy farsz w liście tak jak nasze gołąbki.

Na spód garnka dajemy posiekane resztki kapusty; na to gołąbki poprzetykane żeberkami wędzonymi; znowu warstwa gołąbków i wędzonki; posypujemy wszystko paprykami i zalewamy bulionem.

I to się dusi się pod przykryciem na małym ogniu 2-3 godziny, zależnie jak wielka główka była i ile mięsa.

Pycha!

Oceń ten przepis