Sarma świąteczna
- 20 porcji
- 3 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 ukiszona w całości główka kapusty
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 szklanka ryżu
- 2-3 cebule
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Papryka mielona słodka i wędzona
- Sól
- Pieprz
- 3 szklanki bulionu
- Wędzone żeberka
- Składniki podaję w przybliżeniu, bo wszystko zależy od wielkości kapusty i upodobań w doprawianiu.
Przygotowanie
Obieramy kapustę z liści – bardzo łatwo z ukiszonej kapusty – tylko głąb trzeba wyciąć. Resztkę kapusty która zostanie po obraniu z liści posiekać jak popadnie.
Siekamy cebulę i wrzucamy do miski z mięsem; dodajemy surowy ryż i wszystkie przyprawy do smaku.
Zawijamy farsz w liście tak jak nasze gołąbki.
Na spód garnka dajemy posiekane resztki kapusty; na to gołąbki poprzetykane żeberkami wędzonymi; znowu warstwa gołąbków i wędzonki; posypujemy wszystko paprykami i zalewamy bulionem.
I to się dusi się pod przykryciem na małym ogniu 2-3 godziny, zależnie jak wielka główka była i ile mięsa.
Pycha!