Sałatka z rukoli, mozarelli i buraczka
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2021/09/77016018-a850-459c-947e-86295605037f-1200x675.jpeg)
- 1 porcja
- 5 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ser mozzarella - 1 kulka
- Czerwony burak (ugotowany lub upieczony) - 1 szt. (średni)
- Pomidor - 1 szt.
- Rukola - 2 garście
- Ulubiona wędlina - 1 - 2 plasterki
- Ocet balsamiczny
- Pieprz
- Pieczywo: bajgiel, tortilla, kromka chleba
Przygotowanie
1. Ugotowany lub upieczony wcześniej burak, mozzarellę i pomidor pokroić w plastry.
2. Na talerz lub do pudełka na lunch wyłożyć rukolę, ułożyć warzywa i wędlinę.
3. Posypać pieprzem i polać octem balsamicznym; najlepiej zrobić to przed samym podaniem.
4. Podawać z pieczywem; miłośnicy chrupkiego pieczywa mogą bajgiel opiec w tosterze, natomiast tortillę podsmażyć na suchej patelni.
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2021/09/77016018-a850-459c-947e-86295605037f-1200x1600.jpeg)