Sałatka warstwowa z wędzonym pstrągiem łososiowym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Ryż, ugotowany- 100 g
  • Kukurydza - 1 puszka
  • Vege majonez - 4 łyżki
  • Wędzony pstrąg łososiowy - 100 g
  • Koperek do dekoracji
  • Pieprz - 1 szczypta
  • Sól -1 szczypta

Przygotowanie

1. Ugotować torebkę ryżu. Poczekać aż przestygnie.
2. Do miseczki wsypać ryż, dodać ok. 2 łyżek majonezu, aż do powstania zwartej masy. Do smaku dodać pieprz i sól.
3. Wyłożyć masę ryżową do pierścieni sałatkowych.

4. Wsypać kukurydzę do miski dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać, wyłożyć kukurydzę na masę ryżową, do pierścieni sałatkowych.
5. Pokroić na mniejsze kawałki wędzonego pstrąga łososiowego. Wyłożyć na kukurydzę do pierścieni sałatkowych.

6. Całość delikatnie posypać koperkiem. Może być mrożony, suszony lub świeży.
7. Odstawić do lodówki na ok. 30 min.
8. Po wyjęciu z lodówki, wysunąć sałatkę z pierścieni.

Jeśli nie masz pierścieni do deserów i przystawek, w prosty sposób zrobisz je z folii aluminiowej.

Oceń ten przepis