Sałatka warstwowa z tuńczykiem
- 3 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Tuńczyk w oleju/ z zalewy - 1 puszka
- Ser żółty - 150 g
- Jajko - 4 sztuki
- Cebula - 2 sztuki, średnie
- Majonez - 4 łyżki
- Musztarda - 2 łyżki
- Pieprz
- Chili/Papryka ostra
Przygotowanie
Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij.
Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek i osobno drobno posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Zmieszaj majonez z musztardą, przypraw pieprzem i chili/papryką ostrą.
Cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć na wrzątek, odczekaj ok. 1 minuty, odcedź.
W szklanym naczyniu układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-musztardowego, cebulę, tuńczyka, resztę sosu, resztę sera i na wierzch posiekane żółtko.
Całość schłodź w lodówce.