Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju/ z zalewy - 1 puszka
  • Ser żółty - 150 g
  • Jajko - 4 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki, średnie
  • Majonez - 4 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz
  • Chili/Papryka ostra

Sałatka zachwycająca wyglądem i wyrazistym smakiem!

Przygotowanie

Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij.

Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek i osobno drobno posiekaj.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Zmieszaj majonez z musztardą, przypraw pieprzem i chili/papryką ostrą.

Cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć na wrzątek, odczekaj ok. 1 minuty, odcedź.

W szklanym naczyniu układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-musztardowego, cebulę, tuńczyka, resztę sosu, resztę sera i na wierzch posiekane żółtko.

Całość schłodź w lodówce.

Oceń ten przepis