Sałatka śledziowa do blinów
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/dsc05366-1200x675.jpg)
- 1 porcja
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Por (białe części) - 2 sztuki, pokrojone w cienkie półplasterki
- Żurawina - 1/3 szklanki , umyta
- Śmietana - 2/3 dużego opakowania
- Majonez - 2/3 średniego słoiczka
- Sok z cytryny - z 1/2 cytryny
- Curry - 2 pełne łyżki
- Śledź a'la matjas - 2 opakowania
- Śmietana kwaśna, jogurt naturalny lub kremowy serek - do blinów
Przygotowanie
Pory zalać wrzącą wodą na 5-10 minut, odsączyć. Wymieszać majonez, śmietanę, żurawinę i curry, dodać do odsączonych porów. Śledzie pokroić w grubsze paski, połączyć z sałatką. Odstawić, aby smaki się połączyły.
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/dsc05366-1200x803.jpg)
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/salatka-sledziowa-do-blinow_bg6.jpg)