Ryż z jabłkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Składniki dla 2 osób

  • Jabłko - 1 kg
  • Ryż - 1 woreczek
  • Cukier - 3 łyżki lub według uznania
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny lub śmietana 18% - 1 opakowanie

Smaki dzieciństwa u mojej babci. Spróbuj i Ty!

Przygotowanie

Przygotowanie:
I. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z ziarenkami, pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć do garnka z odrobiną wody i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. pół godziny). Pod koniec dodać cukier i cynamon – wymieszać. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, tak by cukier się rozpuścił. Zdjąć garnek z ognia, pozostawić jabłkowy dżem
do ostudzenia.
II. Ugotować ryż – ok. 15 minut lub wg. przepisu podanego na opakowaniu.
III. Ugotowany ryż wyjąć z woreczka, rozłożyć na dwa talerzyki/miseczki, nałożyć jogurt/śmietanę. Następnie dodać dżem jabłkowy.
Smacznego!

Oceń ten przepis