Ryż z jabłkiem
- 2 porcje
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Składniki dla 2 osób
- Jabłko - 1 kg
- Ryż - 1 woreczek
- Cukier - 3 łyżki lub według uznania
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny lub śmietana 18% - 1 opakowanie
Przygotowanie
Przygotowanie:
I. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z ziarenkami, pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć do garnka z odrobiną wody i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. pół godziny). Pod koniec dodać cukier i cynamon – wymieszać. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, tak by cukier się rozpuścił. Zdjąć garnek z ognia, pozostawić jabłkowy dżem
do ostudzenia.
II. Ugotować ryż – ok. 15 minut lub wg. przepisu podanego na opakowaniu.
III. Ugotowany ryż wyjąć z woreczka, rozłożyć na dwa talerzyki/miseczki, nałożyć jogurt/śmietanę. Następnie dodać dżem jabłkowy.
Smacznego!