Ryż Toledo

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ryż - 1/2 małej filiżanki
  • Pomidor - 1 sztuka
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Jajko - 1 sztuka
  • Oliwa - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Pieprz - szczypta
  • Cukier - szczypta

Danie inspirowane kuchnią hiszpańską.

Przygotowanie

Ugotować ryż – nie musi być na sypko. W czasie gotowania przygotować sos – na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, poddusić – ale nie rumienić.

Dorzucić drobno pokrojonego, obranego pomidora, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, poddusić pod przykryciem ok. 5 minut, na małym ogniu. Z ugotowanego ryżu uformować babeczkę (można użyć filiżanki jak foremki), położyć na rozgrzanym talerzu.

Na patelni usmażyć jajko sadzone, umieścić je na wierzchu gorącej babeczki ryżowej. Sos podać osobno w miseczce.

Oceń ten przepis