Ryż Toledo
- 1 porcja
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ryż - 1/2 małej filiżanki
- Pomidor - 1 sztuka
- Cebula - 1/2 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Jajko - 1 sztuka
- Oliwa - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Pieprz - szczypta
- Cukier - szczypta
Przygotowanie
Ugotować ryż – nie musi być na sypko. W czasie gotowania przygotować sos – na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, poddusić – ale nie rumienić.
Dorzucić drobno pokrojonego, obranego pomidora, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, poddusić pod przykryciem ok. 5 minut, na małym ogniu. Z ugotowanego ryżu uformować babeczkę (można użyć filiżanki jak foremki), położyć na rozgrzanym talerzu.
Na patelni usmażyć jajko sadzone, umieścić je na wierzchu gorącej babeczki ryżowej. Sos podać osobno w miseczce.