Ryż nietuzinkowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 3 porcje
  • 25 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Ryż basmati (np. firmy goBio) - 250g
  • Suszone pomidory w zalewie - ok 6-7 plasterków
  • Szpinak Baby - pół paczki
  • Natka pietruszki
  • Cebula - 1 duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
  • Ulubione zioła

Przez pewien czas uciekałam od ryżu, ze względu na moje znudzenie jego typowymi postaciami. W końcu zaczęłam z nim eksperymentować i na nowo stał się moim ulubieńcem. Poniżej przedstawiam przepis na ryż w nowym wydaniu – ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulką i natką pietruszki. Świetne jako danie główne, wspaniałe jako sałatka.

Przygotowanie

1. Gotujemy ryż, najlepiej do postaci al dente i  trzymamy jeszcze chwilę w wodzie, żeby doszedł.

2. Podczas gotowania ryżu rozgrzewamy lekko oliwę na patelni i dodajemy cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę smażymy.

3. Następnie dodajemy szpinak i pozwalamy mu zwiędnąć. Dodajemy sporo soli (szpinak jej potrzebuje) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.

4. Do produktów w patelni dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz sporą ilością pieprzu i szczyptą ulubionych ziół.

Voilà!

Oceń ten przepis