Ryż nietuzinkowy
- 3 porcje
- 25 minut
- Średnie
Składniki:
- Ryż basmati (np. firmy goBio) - 250g
- Suszone pomidory w zalewie - ok 6-7 plasterków
- Szpinak Baby - pół paczki
- Natka pietruszki
- Cebula - 1 duża
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa z oliwek
- Pieprz
- Sól
- Ulubione zioła
Przygotowanie
1. Gotujemy ryż, najlepiej do postaci al dente i trzymamy jeszcze chwilę w wodzie, żeby doszedł.
2. Podczas gotowania ryżu rozgrzewamy lekko oliwę na patelni i dodajemy cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy szpinak i pozwalamy mu zwiędnąć. Dodajemy sporo soli (szpinak jej potrzebuje) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.
4. Do produktów w patelni dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz sporą ilością pieprzu i szczyptą ulubionych ziół.
Voilà!