Ryba po grecku
- 6 porcji
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dorsz lub inna biała ryba - 800g
- Marchewką - 600g
- Pietruszka - 1szt
- Seler - kawałek
- Cebula - 1 duża
- Por jasna część ok5-7cm
- Passata pomidorowa - 400 ml
- Mąka kukurydziana bezglutenowa ok. 100-150g
- Ziele angielskie- 5szt
- Liście laurowe - 2szt
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia ryby
Przygotowanie
Wszystkie warzywa obierz i umyj. Cebulę pokrój w cienkie paski, pora w półtalarki i podsmaż na odrobinie oleju. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do zeszklonej cebuli i pora. Chwilkę podsmaż a następnie dodaj passate pomidorową, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małej mocy palnika aż warzywa będą miękkie.
Dorsza wypłukaj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotową rybę układaj na dnie naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Na górę wyłóż warzywa wraz z powstałym sosem. Całość można posypać natką pietruszki(opcjonalne) Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Rybę można podawać na zimno lub ciepło, wtedy należy wstawić ją jeszcze na chwilę do piekarnika przykryta folią aluminiową.
Smacznego