Ryba pieczona

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ryba (np. dorsz lub sola) - 4 kawałki
  • Cytryna - 1 sztuka
  • Oliwa
  • Zioła prowansalskie
  • Sól

Ryba to lekka i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.

Przygotowanie

Rozmrożoną lub świeżą rybę z obu stron posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i ziołami prowansalskimi.

Ułożyć na brytfance i zapiekać w temp ok 180st przez ok 20-30 minut – w połowie czasu pieczenia obrócić na drugą stronę i dalej opiekać.

*Przykładowo podawać z ziemniakami i surówką. W sezonie warto zrobić sos ogórkowo-czosnkowy (dużego zielonego ogórka zetrzeć na drobniutko, dodać starte 2 ząbki czosnku, kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz do smaku).

Oceń ten przepis