Ryba pieczona
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ryba (np. dorsz lub sola) - 4 kawałki
- Cytryna - 1 sztuka
- Oliwa
- Zioła prowansalskie
- Sól
Przygotowanie
Rozmrożoną lub świeżą rybę z obu stron posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i ziołami prowansalskimi.
Ułożyć na brytfance i zapiekać w temp ok 180st przez ok 20-30 minut – w połowie czasu pieczenia obrócić na drugą stronę i dalej opiekać.
*Przykładowo podawać z ziemniakami i surówką. W sezonie warto zrobić sos ogórkowo-czosnkowy (dużego zielonego ogórka zetrzeć na drobniutko, dodać starte 2 ząbki czosnku, kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz do smaku).