Ryba faszerowana w galarecie
- -
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Ryba - 1 kg, najlepiej 3 rodzaje w formie filetów (np. mintaj, dorsz, tilapia)
- Marchewka - 1 sztuka, mała
- Seler - mały kawałek
- Pietruszka - 1 sztuka, mała
- Kajzerki bezglutenowe - 2 sztuki
- Jajko - 3-4 sztuki
- Cebula - 3 sztuki
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Masło - 1 łyżka
- Żelatyna - 6-7 łyżeczek
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Rodzynki - 1 łyżka
Przygotowanie
W około 1 litrze wody, ugotować marchewkę, seler, pietruszkę, 2 cebule pokrojone w talarki.
Do wywaru warzywnego, dodać liść laurowy, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz, ziele angielskie. Jak warzywa zmiękną, dodać do wywaru filety ryb i gotować ok. 5-7 min.
Po tym czasie wyjąć rybę, a wywar odcedzić na sitku. Kiedy ryba wystygnie, przekręcić ją przez maszynkę, razem z namoczonymi wcześniej w wodzie kajzerkami i cebulą.
Do masy rybnej dodać 3 żółtka, a białka ubić na pianę i dodać na końcu. Posolić, popierzyć, dodać łyżkę masła i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ewentualnie łyżkę rodzynek. Wyrobić dokładnie całą masę, żeby składniki dobrze się połączyły.
Z masy rybnej należy uformować roladę, do tego celu przyda się zmoczona w wodzie gaza. Należy rozłożyć namoczoną gazę na desce do krojenia, na niej wyłożyć rybną masę i uformować roladę, zwijając masę rybną w rulon.
Gotować roladę w podłużnym garnku, na dnie można wyłożyć np. sztućce, żeby rolada nie stykała się bezpośrednio z dnem, co pozwoli uniknąć przywarcia. Roladę wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 20 min., w osolonej wodzie.
Kiedy rolada wystygnie pokroić ją w plastry grubości około 1 cm. Do odcedzonego wywaru warzywnego dodać 6-7 łyżeczek żelatyny i zalać ułożone na półmisku plastry rybne.