Rozgrzewająca zupa dyniowa z makaronem ryżowym
- 10 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Udka z kurczaka - 2 szt.
- Seler - ok. 100 gram
- Pietruszka - 1 szt.
- Marchew - 4 szt. ( ok. 400 gram)
- Jasna część pora - ok. 7 cm
- Natka pietruszki - pół pęczka
- Imbir świeży - ok. 25-30gr
- Purée z dyni - 2 l
- Makaron ryżowy - 1 opakowanie (180 gram)
- Ziele angielskie - 8 szt.
- Liść laurowy - 3 szt.
- Lubczyk - pół łyżeczki
- Sól i płatki chili wg uznania
- Woda - 4 l
Przygotowanie
Do garnka wlej zimną wodę, włóż umyte udka, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i pokrojony por. Zagotuj.
Gotuj na małym ogniu do momentu kiedy mięso będzie już odchodzić od kości. Wyjmij mięso, do bulionu włóż pokrojone w słupki: marchew, seler i pietruszkę.
Gotuj 5 min i dodaj połamany (nie moczony wcześniej) makaron ryżowy.
Mięso z udek pokrój w cienkie paski i dodaj do zupy. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Wlej purée dyniowe i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Dopraw solą i płatkami chili. Gotuj ok. 5 min.
Smacznego!