Rozgrzewająca zupa dyniowa z makaronem ryżowym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Udka z kurczaka - 2 szt.
  • Seler - ok. 100 gram
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Marchew - 4 szt. ( ok. 400 gram)
  • Jasna część pora - ok. 7 cm
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • Imbir świeży - ok. 25-30gr
  • Purée z dyni - 2 l
  • Makaron ryżowy - 1 opakowanie (180 gram)
  • Ziele angielskie - 8 szt.
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Lubczyk - pół łyżeczki
  • Sól i płatki chili wg uznania
  • Woda - 4 l

Oto propozycja zupy dyniowej dla tych którzy nie przepadają za zupami krem. Słodycz dyni idealnie przełamują płatki chili i imbir. Zupa jest pyszna i rozgrzewająca, idealna na jesień.

Przygotowanie

Do garnka wlej zimną wodę, włóż umyte udka, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i pokrojony por. Zagotuj.

Gotuj na małym ogniu do momentu kiedy mięso będzie już odchodzić od kości. Wyjmij mięso, do bulionu włóż pokrojone w słupki: marchew, seler i pietruszkę.

Gotuj 5 min i dodaj połamany (nie moczony wcześniej) makaron ryżowy.

Mięso z udek pokrój w cienkie paski i dodaj do zupy. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Wlej purée dyniowe i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Dopraw solą i płatkami chili. Gotuj ok. 5 min.

Smacznego!

Oceń ten przepis