Rolada mięsna

Oceń przepis

Średnia ocena: 2
  • 6 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Karkówka lub łopatka bez kości - 1 -1,30 kg

Farsz:

  • Mięso mielone - 300 g
  • Pieczarki - 150 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Wegeta bezglutenowa - do smaku
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól
  • Pieprz

Do czasu przygotowania nie jest wliczony czas marynowania mięsa.

Przygotowanie

Mięso umyte i osuszone naciąć tak jak rozkłada się książkę, zbić tłuczkiem formując płat. Natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem. Owinąć w folię i wstawić na całą noc do lodówki.

Pieczarki umyć, pokroić i udusić na patelni, odsączyć na sitku. Zamiast pieczarek można użyć sera żółtego.

Cebulkę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę posiekać, wszystko dodać do mięsa mielonego.

Dodać jajko i wegetę bezglutenową. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę na płacie mięsa, zrolować i owinąć bawełnianym sznurkiem.

Umieścić w rękawie foliowym, podlać troszkę posoloną wodą i piec w nagrzanym do 180˚C piekarniku ok. 100 min.

Oceń ten przepis