Rolada mięsna
- 6 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Karkówka lub łopatka bez kości - 1 -1,30 kg
Farsz:
- Mięso mielone - 300 g
- Pieczarki - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Wegeta bezglutenowa - do smaku
- Jajko - 1 sztuka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Mięso umyte i osuszone naciąć tak jak rozkłada się książkę, zbić tłuczkiem formując płat. Natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem. Owinąć w folię i wstawić na całą noc do lodówki.
Pieczarki umyć, pokroić i udusić na patelni, odsączyć na sitku. Zamiast pieczarek można użyć sera żółtego.
Cebulkę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę posiekać, wszystko dodać do mięsa mielonego.
Dodać jajko i wegetę bezglutenową. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę na płacie mięsa, zrolować i owinąć bawełnianym sznurkiem.
Umieścić w rękawie foliowym, podlać troszkę posoloną wodą i piec w nagrzanym do 180˚C piekarniku ok. 100 min.