Rogaliki Croissanty
- 12 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Ciasto
- Mąka Mix B Bread Mix - 250 g
- Drożdże - 15 g (suche)/ 30 g (świeże)
- Masło, w temp. pokojowej - 30 g
- Mleko, ciepłe - 130 ml
- Jajko - 1 sztuka
- Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
- Cukier - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
Zagniatane masło
- Masło - 100 g
- Mąka Mix B Bread Mix - 20 g
Do posmarowania
- Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
- Mleko - 1 łyżka
Przygotowanie
Mąkę i sól na ciasto wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i drożdże. Dodać 1/3 letniego mleka i poczekać aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajko, żółtko i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, przez 4 – 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut.
Na stolnicy rozwałkować kwadrat 30×30 cm. Ułożyć na środku kulki masła wymieszanego z mąką -zagniatane masło.
Założyć boki ciasta na siebie i ponownie rozwałkować powtarzając tę operację cztery razy.
Rozwałkowane na grubość 4 mm ciasto rozłożyć na oprószonym mąką blacie i pociąć na kwadraty 8×8 cm.
Kwadraty zawinąć zaczynająco rogu i uformować rogaliki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Odstawić i dać im odpocząć od 10 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (grzanie górne i dolne) przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.