Rogaliki Croissanty

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto

  • Mąka Mix B Bread Mix - 250 g
  • Drożdże - 15 g (suche)/ 30 g (świeże)
  • Masło, w temp. pokojowej - 30 g
  • Mleko, ciepłe - 130 ml
  • Jajko - 1 sztuka
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Cukier - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta

Zagniatane masło

  • Masło - 100 g
  • Mąka Mix B Bread Mix - 20 g

Do posmarowania

  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Mleko - 1 łyżka

Przygotowanie

Mąkę i sól na ciasto wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie, wsypać  cukier i drożdże. Dodać 1/3 letniego mleka i poczekać aż drożdże zaczną pracować.

Następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajko, żółtko i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, przez 4 – 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut.

Na stolnicy rozwałkować kwadrat 30×30 cm. Ułożyć na środku kulki masła wymieszanego z mąką -zagniatane masło.

Założyć boki ciasta na siebie i ponownie rozwałkować powtarzając tę operację cztery razy.

Rozwałkowane na grubość 4 mm ciasto rozłożyć na oprószonym mąką blacie i pociąć na kwadraty 8×8 cm.

Kwadraty zawinąć zaczynająco rogu i uformować rogaliki.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Odstawić i dać im odpocząć od 10 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (grzanie górne i dolne) przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Oceń ten przepis