Rafaello bez pieczenia
- 8 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 paczka bezglutenowych krakersów 210 g
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (na 500 ml mleka)
- 2 + 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- 150-180 g wiórków kokosowych
- 3 kopiate łyżeczki cukru
- Foremka 20x20 cm
Przygotowanie
Zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem 3 kopiatych łyżeczek cukru. Rozmieszać dokładnie proszek budyniowy w połowie szklanki zimnego mleka, wlać do wrzącego mleka, mieszając cały czas aby nie zrobiły się grudki. Zmiksować gorący budyń z serkiem mascarpone. Dodać ok. 100-120 g wiórków i dokładnie wymieszać.
Dno dużego szklanego naczynia, ew. nowej blaszki do pieczenia (najlepiej w kształcie kwadratu lub prostokąta) posmarować lekko kremem. Na cienkiej warstwie kremu ułożyć szczelnie pierwszą warstwę krakersów. Posmarować kremem (tym razem grubszą warstwą niż dno). Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem który posypujemy obficie wiórkami. Zwykle wychodzą 3-4 warstwy. Formę szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 8-10 godzin. Ciasto najlepsze jest drugiego-trzeciego dnia gdy krem stężeje, krakersy zmiękną i całość się 'przegryzie’. Warto czekać.
Warianty:
- Do kremu można dodać łyżkę alkoholu – spirytusu, wódki, Malibu – ciasto zyskuje dodatkową szlachetną nutę.
- Kto lubi mocno słodkie ciasta, może krakersy posmarować cieniutką warstwą masy krówkowej i na to dopiero dać masę budyniową.
- Górę, zamiast wiórkami można posypać płatkami migdałowymi.