Racuchy z jabłkami bez jajek

- 3 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jabłko, średnie - 2 sztuki
- Mąka ryżowa bezglutenowa lub samodzielnie wymieszane mąki np. z sorgo, gryczana, owsiana - 1,5 szklanki
- Siemię lniane - 1 łyżka mielonego
- Cukier brązowy ( jeśli ktoś woli niesłodkie, można nie dawać) - 2 łyżki
- Woda (lub pół na pół z mlekiem roślinnym) - 250 ml
- Drożdże instant - ½ łyżeczki
- Sól - szczypta
Do posypania:
- cukier puder z cynamonem lub z wanilią
- olej do smażenia
Przygotowanie
Jabłka (można obrać, lub nie) pokroić w cienkie półplasterki lub w kostkę.
Wymieszać dokładnie mąki, siemię lniane, szczyptę soli, cukier oraz drożdże instant, wlać lekko ciepłą wodę, zmiksować. Dodać jabłka. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Nabierać delikatnie chochelką (ciasto jest puchate) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem z cynamonem ew. z wanilią. Podawać jeszcze ciepłe. Otrzymamy 12 sztuk.
Warianty: Racuszki można też zrobić w wersji wytrawnej i dodać np. kukurydzę, skrawki szynki, posiekany szczypiorek itp., nie dodawać cukru, za to mocniej posolić.
Zdjęcie nr 1 przedstawia racuchy z mąki ryżowej, jabłka pokrojone zostały w półplasterki. Na zdjęciu nr 2 są racuchy z mieszanki mąk z jabłkami pokrojonymi w kostkę.

