Racuchy z jabłkami bez jajek

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jabłko, średnie - 1-2 sztuki
  • Mąka ryżowa bezglutenowa lub samodzielnie wymieszane mąki np. z sorgo, gryczana, owsiana - 1,5 szklanki
  • Siemię lniane - 1 łyżka mielonego
  • Cukier brązowy ( jeśli ktoś woli niesłodkie, można nie dawać) - 2 łyżki
  • Woda (lub pół na pół z mlekiem roślinnym) - 250 ml
  • Drożdże instant - ½ łyżeczki
  • Sól - szczypta

Do posypania:

  • Cukier puder z cynamonem lub z wanilią

Czy racuchy to danie obiadowe czy deser? Ciężko stwierdzić. Świetnie nadają się też na przekąskę lub na smaczny podwieczorek. Przepis z Atelier Smaku.

Przygotowanie

Jabłka obrać (choć można nie) i pokroić w cienkie półplasterki lub w kostkę.

Zmiksować wodę z mąką, siemieniem, szczyptą soli, cukrem, drożdżami. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut aż drożdże ruszą. Nabierać delikatnie chochelką (ciasto jest puchate) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać jeszcze ciepłe. Otrzymamy 12 sztuk.

Warianty: Racuszki można też zrobić w wersji wytrawnej i dodać np. kukurydzę, skrawki szynki, posiekany szczypiorek itp i mocniej posolić.

Zdjęcie nr 1 przedstawia racuchy z mąki ryżowej, jabłka pokrojone zostały w półplasterki. Na zdjęciu nr 2 są racuchy z mieszanki mąk z jabłkiem w kostce.

Oceń ten przepis