Racuchy z jabłkami, z mąk jednorodnych, bez jajek

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jabłko, średnie - 2 sztuki
  • Mąka ryżowa bezglutenowa lub samodzielnie wymieszane mąki np. z sorgo, gryczana, owsiana - 1,5 szklanki
  • Siemię lniane - 1 łyżka mielonego
  • Cukier brązowy ( jeśli ktoś woli niesłodkie, można nie dawać) - 2 łyżki
  • Woda (lub pół na pół z mlekiem roślinnym) - 250 ml
  • Drożdże instant - ½ łyżeczki
  • Sól - szczypta

Do posypania:

  • cukier puder z cynamonem lub z wanilią
  • olej do smażenia

Świetnie nadają się na przekąskę lub podwieczorek.

Przygotowanie

Jabłka (można obrać, lub nie) pokroić w cienkie półplasterki lub w kostkę. Mielone siemię lniane zaparzyć szklanką wody lub wody z mlekiem, ostudzić.

Wymieszać dokładnie mąki, szczyptę soli, cukier oraz drożdże instant, wlać lekko ciepłą wodę z zaparzonym siemieniem, zmiksować. Dodać jabłka. Wymieszać. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, nabierać delikatnie chochelką (ciasto jest puchate) i smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z cynamonem ew. z wanilią. Podawać jeszcze ciepłe. Otrzymamy 12 sztuk.

Warianty: Racuszki można też zrobić w wersji wytrawnej i dodać np. kukurydzę, skrawki szynki, posiekany szczypiorek itp., nie dodawać cukru, za to mocniej posolić.

Zdjęcie przedstawia racuchy z mąki ryżowej, jabłka pokrojone zostały w półplasterki. Racuchy z mieszanki mąk są mniej puszyste i ciemniejsze w kolorze niż racuchy z samej mąki ryżowej.

Oceń ten przepis