Racuchy gryczane

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 50 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka gryczana bezglutenowa - 100 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa- 1 kopiasta łyżka
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Mleko - 100 ml
  • Serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy) - 250 g
  • Jajko - 2 sztuki
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej - do smażenia

Racuchy nadają się na każdy posiłek, uwielbiane są w szczególności przez dzieci. Proponowane dodatki: konfitury, owoce, serek, miód. Dodając pół łyżeczki przyprawy korzennej, uzyskamy smak piernika 🙂

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki miksujemy. Ubijamy białka, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż się połączą.

Masa ma mieć konsystencję zwykłych racuchów (gęstsza od ciasta naleśnikowego – jeżeli masa będzie zbyt gęsta lub rzadka, regulujemy mlekiem/mąką). Smażymy na małym ogniu niewielkie placki, z obu stron na złoto.

 

 

Oceń ten przepis