Racuchy gryczane
- -
- 50 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka gryczana bezglutenowa - 100 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa- 1 kopiasta łyżka
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Mleko - 100 ml
- Serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy) - 250 g
- Jajko - 2 sztuki
- Jabłko - 1/2 sztuki
- Sól - 1 szczypta
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki miksujemy. Ubijamy białka, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż się połączą.
Masa ma mieć konsystencję zwykłych racuchów (gęstsza od ciasta naleśnikowego – jeżeli masa będzie zbyt gęsta lub rzadka, regulujemy mlekiem/mąką). Smażymy na małym ogniu niewielkie placki, z obu stron na złoto.