Puszysty lekki sernik

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 20 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto (blaszka na ok. 22 x 35cm):

  • 3/4 kostki masła
  • 3 żółtka (białka zużyć do piany do masy serowej)
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Celiko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki (użyłam mieszanki Balviten)

Masa serowa:

  • 1kg sera z wiaderka (Piątnica)
  • 3/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g ( użyłam bezglutenowe firmy Winiary)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jogurt typu greckiego 400g
  • 1 cukier waniliowy Celiko
  • 6 żółtek (białka odkładamy do piany do masy serowej)

Piana:

  • 9 białek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru

Ulubiony sernik mojego 19-to miesięcznego synka Frania.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.
  2. Masa: żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy jogurt, następnie ser, proszek budyniowy, oliwę z oliwek i na końcu mleko, dokładnie mieszamy.
  3. Piana: białka ubijamy trzepaczkami miksera na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier (możemy dodać troszkę mniej) i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Pianę dodajemy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Wylewamy masę serową na ciasto. Sernik pieczemy około 40- 60 minut w temperaturze 170 stopni góra dół.

WAŻNE SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU! Nie wyciągamy go.

 

Oceń ten przepis