Puszysty lekki sernik
- 20 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Średnie
Składniki:
Ciasto (blaszka na ok. 22 x 35cm):
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka (białka zużyć do piany do masy serowej)
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Celiko
- 3 łyżki cukru
- 1 szkl. mąki (użyłam mieszanki Balviten)
Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka (Piątnica)
- 3/4 szkl. oliwy z oliwek
- 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g ( użyłam bezglutenowe firmy Winiary)
- 1 szkl. mleka
- 1 jogurt typu greckiego 400g
- 1 cukier waniliowy Celiko
- 6 żółtek (białka odkładamy do piany do masy serowej)
Piana:
- 9 białek
- 1 i 1/4 szkl. cukru
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.
- Masa: żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy jogurt, następnie ser, proszek budyniowy, oliwę z oliwek i na końcu mleko, dokładnie mieszamy.
- Piana: białka ubijamy trzepaczkami miksera na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier (możemy dodać troszkę mniej) i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Pianę dodajemy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Wylewamy masę serową na ciasto. Sernik pieczemy około 40- 60 minut w temperaturze 170 stopni góra dół.
WAŻNE SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU! Nie wyciągamy go.