Pulpety z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Pulpety:

  • Mięso mielone wieprzowe - 800g
  • Cebula - 2 szt. (ok. 300 g)
  • Marchew - 3 szt. (ok. 300g)
  • Pieczarka - 0,5 kg
  • Bułka tarta bezglutenowa
  • Ryż - 1 saszetka

Sos pomidorowy:

  • Passata - 1l
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Szalotka - 2 szt.
  • Woda
  • Bazylia

Przygotowanie

Sos pomidorowy

Szalotkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinę oleju. Dodać passatę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek i  wode. Doprawic solą, pieprzem i bazylią . Zagotować.

Pulpety

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule, marchew i pieczarki zetrzeć  na tarce o dużych oczkach i poddusić. Odsączone warzywa połączyć z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem A następnie dokładnie wymieszać.  W razie potrzeby dodać odrobinę bezglutenowej bułki tartej. Mokrymi dłońmi formować pulpety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni. Gotowe pulpety przełożyć do garnka z sosem pomidorowym . Dusić przez co najmniej 10 min. Najlepsze są na drugi dzień . Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i buraczki tarte z cebulą i jabłkiem.

Oceń ten przepis