Pulpety z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym
- 8 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Pulpety:
- Mięso mielone wieprzowe - 800g
- Cebula - 2 szt. (ok. 300 g)
- Marchew - 3 szt. (ok. 300g)
- Pieczarka - 0,5 kg
- Bułka tarta bezglutenowa
- Ryż - 1 saszetka
Sos pomidorowy:
- Passata - 1l
- Czosnek - 3 ząbki
- Szalotka - 2 szt.
- Woda
- Bazylia
Przygotowanie
Sos pomidorowy
Szalotkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinę oleju. Dodać passatę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek i wode. Doprawic solą, pieprzem i bazylią . Zagotować.
Pulpety
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule, marchew i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić. Odsączone warzywa połączyć z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem A następnie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę bezglutenowej bułki tartej. Mokrymi dłońmi formować pulpety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni. Gotowe pulpety przełożyć do garnka z sosem pomidorowym . Dusić przez co najmniej 10 min. Najlepsze są na drugi dzień . Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i buraczki tarte z cebulą i jabłkiem.