Pulpety wieprzowe w sosie dyniowym z marchewką i groszkiem
- 6 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Pulpety
- Mięso mielone wieprzowe - 1 kg
- Jajko - 1 szt
- Cebula - 1 duża szt. lub 2 małe
- Bułka tarta bezglutenowa - ok. 2 łyżki
- Olej do smażenia
Sos
- Dynia - 650 g
- Cebula -1 szt. (duża)
- Marchew - ok. 300 g
- Groszek (u mnie mrożony) - 250 g
- Masło - odrobina do smażenia
- Woda
Przygotowanie
Sos
Na odrobinie masła zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dynię oczyść i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do cebuli i duś co chwila mieszając. Dodaj wodę. Ilość zależna jest od rodzaju dyni i tego jak gęsty sos chcesz otrzymać. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec zblenduj. Dodaj groszek i pokrojoną według uznania podgotowaną marchewkę. Całość duś dalej na małej mocy palnika.
Pulpety
Do miski włóż mięso, startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach cebulę, wbij jajko, dodaj odrobinę bułki tartej bezglutenowej, sól i pieprz według uznania (można też dodać czosnek).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formuj pulpety dowolnej wielkości. Ważne żeby były mniej więcej takie same. Pulpety smaż przez chwilę na oleju z obu stron a następnie dodaj je do sosu. Całość duś dalej ok. 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaczki i sałatka z buraków.
SMACZNEGO