Pulpety wieprzowe w sosie dyniowym z marchewką i groszkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 6 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Pulpety

  • Mięso mielone wieprzowe - 1 kg
  • Jajko - 1 szt
  • Cebula - 1 duża szt. lub 2 małe
  • Bułka tarta bezglutenowa - ok. 2 łyżki
  • Olej do smażenia

Sos

  • Dynia - 650 g
  • Cebula -1 szt. (duża)
  • Marchew - ok. 300 g
  • Groszek (u mnie mrożony) - 250 g
  • Masło - odrobina do smażenia
  • Woda

Przygotowanie

Sos

Na odrobinie masła zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dynię oczyść i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do cebuli i duś co chwila mieszając. Dodaj wodę. Ilość zależna jest od rodzaju dyni i tego jak gęsty sos chcesz otrzymać. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec zblenduj. Dodaj groszek i pokrojoną według uznania podgotowaną marchewkę. Całość duś dalej na małej mocy palnika.

Pulpety

Do miski włóż mięso, startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach cebulę, wbij jajko, dodaj odrobinę bułki tartej bezglutenowej, sól i pieprz według uznania (można też dodać czosnek).

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formuj pulpety dowolnej wielkości. Ważne żeby były mniej więcej takie same. Pulpety smaż przez chwilę na oleju z obu stron a następnie dodaj je do sosu. Całość duś dalej ok. 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaczki i sałatka z buraków.

SMACZNEGO

Oceń ten przepis