Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Pierś z indyka - 50 dag
  • Bułka bezglutenowa (kajzerka)- 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Jajko - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mąka bezglutenowa - 3 dag
  • Mleko - 1 szklanka
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia suszona
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Posiekany koperek - 2 łyżki
  • Śmietana - 2 łyżki

Do tego dania potrzebujesz czerstwej bułki bezglutenowej. Zamiast mleka możesz użyć wody.

Przygotowanie

Czerstwą bułkę bezglutenową namocz w mleku lub wodzie. Mięso zmiel. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż do zeszklenia na oleju.

Mięso, namoczoną bułkę i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce. Do zmielonej masy dodaj jajko, sól, pieprz, bazylię, 2 ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie całą masę.

W garnku zagotuj 0,5 l wody, delikatnie ją posól, możesz dodać przyprawę do rosołu lub ugotować bulion warzywny.

Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je na wrzątek, gotuj pod przykryciem. Po ugotowaniu pulpecików, należy je wyjąć z garnka.

Bulion, w którym się gotowały zagęścić ostrożnie mąką, tak żeby nie powstały grudki. Możesz dodać 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie), koperek, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Podawaj pulpety obficie polane sosem.

Oceń ten przepis