Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
- 4 porcje
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Pierś z indyka - 50 dag
- Bułka bezglutenowa (kajzerka)- 1 szt
- Cebula - 1 szt
- Jajko - 1 szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Mąka bezglutenowa - 3 dag
- Mleko - 1 szklanka
- Sól
- Pieprz
- Bazylia suszona
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Posiekany koperek - 2 łyżki
- Śmietana - 2 łyżki
Przygotowanie
Czerstwą bułkę bezglutenową namocz w mleku lub wodzie. Mięso zmiel. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż do zeszklenia na oleju.
Mięso, namoczoną bułkę i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce. Do zmielonej masy dodaj jajko, sól, pieprz, bazylię, 2 ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie całą masę.
W garnku zagotuj 0,5 l wody, delikatnie ją posól, możesz dodać przyprawę do rosołu lub ugotować bulion warzywny.
Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je na wrzątek, gotuj pod przykryciem. Po ugotowaniu pulpecików, należy je wyjąć z garnka.
Bulion, w którym się gotowały zagęścić ostrożnie mąką, tak żeby nie powstały grudki. Możesz dodać 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie), koperek, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Podawaj pulpety obficie polane sosem.