Ptysie bezglutenowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Woda - 125 ml
  • Mąka bezglutenowa (lub trochę więcej, zależnie od konsystencji ciasta) - 100 g
  • Masło - 50 g, chłodne
  • Sól - solidna szczypta
  • Jajko- 2 sztuki
  • Śmietanka 36% - 500 ml
  • Cukier waniliowy - do smaku (uwaga na skład)
  • Maliny - opcjonalnie
  • Cukier puder - opcjonalnie
  • Papier do pieczenia

Wykwintne i obłędnie pyszne ptysie autorstwa Weroniki Madejskiej. Przepis pochodzi z bloga natchniona.pl. Przepis dodany za zgodą autorki.

Przygotowanie

Wodę, sól i masło pokrojone na małe kawałki umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć naczynie z ognia i dodać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

W miseczce roztrzepać jajka. Dodać je powoli do ostudzonego ciasta. Wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać jeszcze mąki.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C. Jedną blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na blachę niewielkie koła z ciasta w odstępie kilku centymetrów.

Piec około 30 min. Po tym czasie wystudzić i rozkroić poziomo na dwie części.
Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier waniliowy i ewentualnie wymieszać z malinami.

Na dolną część ciasta nakładać szprycą krem, przykryć górną częścią. Można posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.

 

Oceń ten przepis