Ptysie bezglutenowe
- -
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Woda - 125 ml
- Mąka bezglutenowa (lub trochę więcej, zależnie od konsystencji ciasta) - 100 g
- Masło - 50 g, chłodne
- Sól - solidna szczypta
- Jajko- 2 sztuki
- Śmietanka 36% - 500 ml
- Cukier waniliowy - do smaku (uwaga na skład)
- Maliny - opcjonalnie
- Cukier puder - opcjonalnie
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Wodę, sól i masło pokrojone na małe kawałki umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć naczynie z ognia i dodać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W miseczce roztrzepać jajka. Dodać je powoli do ostudzonego ciasta. Wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać jeszcze mąki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C. Jedną blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na blachę niewielkie koła z ciasta w odstępie kilku centymetrów.
Piec około 30 min. Po tym czasie wystudzić i rozkroić poziomo na dwie części.
Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier waniliowy i ewentualnie wymieszać z malinami.
Na dolną część ciasta nakładać szprycą krem, przykryć górną częścią. Można posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.