Prosty mazurek czekoladowy
- 12 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Ciasto
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
- 2 łyżki cukru pudru
Masa
- 50 g masła
- 120 g czekolady deserowej
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
- bakalie do dekoracji
Przygotowanie
Mąki i cukier wymieszać, a następnie posiekać z masłem ręcznie lub w blenderze/ malakserze.
Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ułożyć ciasto na blaszce do mazurków lub tortownicy formując niewielki brzeg. Przygotowane ciasto można schłodzić lub oprószyć ręce mąką przy układaniu na blaszce.
Upiec w 180 st. C ok. 20-25 min – do lekkiego zarumienienia brzegów.
Wystudzone ciasto posmarować powidłami (można pominąć lub zastąpić np. dżemem porzeczkowym).
Czekoladę, masło i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do powstania jednolitej masy.
Przestudzoną lekko masę wylać na mazurek i udekorować.
Smacznego 🙂