Prosty mazurek czekoladowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Ciasto

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa

  • 50 g masła
  • 120 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe
  • bakalie do dekoracji

Prosty i smaczny mazurek czekoladowy. Idealny do dekorowania razem z dziećmi. W zależności od użytej czekolady będzie bardziej lub mniej słodki.

Przygotowanie

Mąki i cukier wymieszać, a następnie posiekać z masłem ręcznie lub w blenderze/ malakserze.

Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.

Ułożyć ciasto na blaszce do mazurków lub tortownicy formując niewielki brzeg. Przygotowane ciasto można schłodzić lub oprószyć ręce mąką przy układaniu na blaszce.

Upiec w 180 st. C ok. 20-25 min – do lekkiego zarumienienia brzegów.

Wystudzone ciasto posmarować powidłami (można pominąć lub zastąpić np. dżemem porzeczkowym).

Czekoladę, masło i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do powstania jednolitej masy.

Przestudzoną lekko masę wylać na mazurek i udekorować.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis