Prosta sałatka ryżowa z kurczakiem
- 6 porcji
- 35 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ryż - 3 torebki po 125 g
- Pierś z kurczaka - 3 szt.
- Mieszanka meksykańska lub kukurydza z groszkiem - 2 duże puszki (ok. 600g)
- Ogórki konserwowe - 10 szt. malutkich
- Cieciorka - 65 -100 g (wg uznania)
- Majonez lub jogurt naturalny - 4-5 łyżek
- Musztarda (np. sarepska) - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Gotujemy ryż wg przepisu.
W czasie gotowania ryżu kroimy piersi kurczaka w kostkę (doprawiamy pieprzem i solą, można też użyć sosu sojowego bezglutenowego).
Pokrojone piersi smażymy na patelni na tłuszczu aż mięso trochę się zarumieni, często mieszamy.
W czasie gdy ryż się gotuje, a mięso smaży, do dużej miski wsypujemy odsączoną z wody mieszankę meksykańską, cieciorkę oraz pokrojone w plasterki ogóreczki.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodajemy go do miski z warzywami. Na końcu dodajemy usmażone piersi z kurczaka i wszystko mieszamy.
Teraz wystarczy dodać majonez oraz musztardę, mieszając wszystkie składniki. Gotowe!