Pomidorowa potrawka z tofu i ciecierzycy

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 opakowania wędzonego tofu
  • 400 g gotowanej ciecierzycy
  • Przyprawy, po 1 łyżeczce:
  • Mielony kumin rzymski
  • Cukier lub ksylitol
  • Słodka papryka
  • Pieprz cayenne
  • Sól
  • Duża patelnia
  • Garnek
  • Sitko

Szybkie danie obiadowe. Zrobisz w 30 minut.

Potrawkę możesz jeść jako samodzielne danie lub podać z ulubionym dodatkiem np. z kaszą, ryżem, ziemniakami lub plackiem.

Przygotowanie

Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek.

Podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju bądź podduś w małej ilości wody jeśli unikasz tłuszczu.

Dodaj passatę, łyżkę masła orzechowego oraz przyprawy – gotuj na małym ogniu.

Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na  patelni z nieprzywierającą powłoką.

Odcedź i opłucz ciecierzycę.

Gdy tofu będzie gotowe, dodaj sos oraz ciecierzycę (jeśli nie masz dużej patelni możesz dodać tofu i ciecierzycę do sosu w garnku). Podgotuj chwilę i gotowe 🙂

Potrawkę można posypać kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Oceń ten przepis